1. Байгалийн, ургамлын гаралтай глюкоз нь хүний бүед хамгийн чухал шим тэжээл, энерги өгдөг.
2. Кали, магнигаар ихээхэн баялаг байдаг нь цусны даралтыг хэвийн хэмжээнд байлгахад тустай. Үзэм давс хамгийн багатай калигаар их байдаг тул зүрхний эрүүл мэндэд хамгийн тохиромжтой.
3. Үзэмний ургамлын гаралтай файбер нь хоол тэжээлийн боловсруулах систем, гэдэсний гүрвэлзэх хөдөлгөөнийг ихээхэн дэмждэг. Үзэм нь усан үзэмтэй нэгэн адил дарсны хүчлийг агуулдаг тул хоол тэжээлийн шингээлт, ялгаралт, нарийн гэдэс, бүдүүн гэдэсний үйл ажиллагаанд сайн байдаг.
4. Антиоксидант нь зүрхний шигдээс, хорт хавдарын эрсдлийг бууруулна.
5. Өлссөн үедээ их хэмжээний хоол идэхээсээ илүү бага зэргийн хатаасан жимсийг хөнгөн зууш маягаар хэрэглэснээр хэтрүүлж идэх , илүүдэл жинтэй тэмцэхэд тус нэмэр болдог.
Nutritive Values: per 100 gm.
- Vitamin A: 50I.U
- Vitamin B: thiamine .15mg.;
- Riboflavin: 08mg.
- Niacin: .5mg.
- Vitamin C: trace
- Calcium: 78mg.
- Iron: 3.3 mg.
- Phosphorus: 129 mg.
- Potassium: 575 mg.
- Fat: .5gm.
- Carbohydrates: 71.2gm.
- Protein: 2.3 gm.
- Calories: 268
Хар чавганы ач холбогдол
Хар чавга бол эрүүл мэндийн онцгой, олон талт ашиг тустай хатаасан жимс юм.
• Хоол боловсруулах системийн шингээх үйл ажиллагааг сайжруулахад нэн тустай
• Гэдэсний гүрвэлзэх хөдөлгөөнийг дэмждэг, өтгөн хаталт, илүүдэл жинтэй тэмцэхэд хамгийн үр дүнтэй
• Эрүүл мэндэд тустай антиоксидантыг хамгийн ихээр агуулдаг
• В амин дэм, ургамлын гаралтай глюкоз, кали, магни, бор зэрэг чухал амин дэмүүд болон эрдэс бодисоор баялаг байдаг.
• Дархлааны систем, ясны үйл ажиллагааг сайжруулахад тустай.
• Мөн тэжээллэг чанар өндөртэй хатаасан жимс тул глюкозын уусалтыг сайжруулах, холесторинийг бууруулах, зүрхний шигдээс болон хавдарын эсрэг үйлчилгээг дэмжих үйлчилгээтэй ургамлын гаралтай полифенол гэдэг бодис ихээр агуулсан байдаг.