
Өнөөдөр судлаачид өдөрт нэг литр цэвэр ус эсвэл нэг литр нимбэгтэй ус, сахаргүй хүйтэн цай уух хэрэгтэй хэмээн үзэж байна. Шар чинжүү, амтат гуа, тоор жимс нь хөгшрөлтийн процессыг удаашруулж, зүрх судасны өвчин тусах эрсдлийг бууруулдаг бета-каротиныг хамгийн их хэмжээгээр агуулсан байдаг. Алим нь бие махбодийн холестерины түвшинг бууруулж, хүнд металлын ионуудыг шингээн гадагшлуулдаг онцлогтой.
Сармис цусыг цэвэрлэдэг тул өдөрт ядаж нэг хумсыг хэрэглэ. Бас фенхель буюу эмчилгээний гоньд нь хоол боловсруулах үйл ажиллагааг тогтворжуулна. Харин амтлагчаас имбирь буюу сүрэв гаа, кайенский перецийг түлхүү хэрэглэж байвал сайн. Энэ амтлагч нь хоол боловсруулах үйл ажиллагааг түргэсгэн биед хуримтлагдсан хорыг арьсаар дамжуулан гадагшлуулдаг бол хаин сонгино, сармис нь бие органимаас хүнд металлыг зайлуулах үйлчлэл үзүүлдэг баина. Хүрэн манжин хүчилтөрөгчийг баяжуулж, ходоодны үйл ажиллагааг эрчимжүүлдэг. Усан үзэм нь бөөр, элэгний үйл ажиллагааг сэргээдэг. Тарвас нь маш сайн шингэн хөөгч болдог. Эдгээр жимс ногоо нь бие организмаас илүүдэл шингэнийг туухын зэрэгцээ уг шингэнээр дамжуулан биед буй хорыг гадагшлуулна.