Thursday, September 18, 2008

Хамгийн амттай & хамгийн хортой...

1. Бvх тєрлийн чихэр, пастил, "чупа-чупс" зэрэг чихэрт их хэмжээний сахар, химийн нэмэлт бодис, будаг, амт оруулагч орсон байдаг. Тиймээс биед байх ёстой сахарын хэмжээг нэмэгдvvлж, таргалалт, чихрийн шижин євчний эх суурийг тавьдаг.
2. Эрдэнэ шишийн болон тємсний чипс нь хvний бие организмд хамгийн хортой хvнсний бvтээгдэхvvнд тооцогддог. Чипс бол нvvрс ус, тос, гадуур нь єнгє будагч, амт оруулагч тvрхсэн хуурмаг холимогууд байдаг. Тиймээс шарсан тємс, чипс нь цадахаас єєр ямар ч сайн зvйлгvй.
3. Амтат хийжvvлсэн ундаа бол элсэн чихэр, цэвэр химийн хий бєгєєд хортой бодисыг биед хамгийн хурдан тараах талтай.
Хийжvvлсэн амтат ундаа нь єндєр тунгаар сахар агуулсан байдаг. Энэ нь нэг шилэн аяганд дєрвєєс таван цайны халбага сахар хийгээд уухтай адил. Иймээс хийжvvлсэн ундаа уугаад таван минут єнгєрєв vv vгvй юу ам цангаж эхэлдэг.

4. Шоколадны найрлагад асар их хэмжээний калори бvхий химийн нэмэлт бодисууд, генийн хувиргагч бvтээгдэхvvн, будагч болон нэр гаргагч бодис орсон байдаг.
5. Зайдас болон бvх тєрлийн хиам. Махан хиам нь амттайн хэрээр хамгийн хортой хvнс. Хиаманд гахайн гадар єєх, сало, дотор єєх зэрэг биед удаан задарч шингэдэг єєх тос ихээр ордог. Энэ бvх єєх, махны эвгvй амт, vнэрийг амт оруулагч, vнэр гаргагчаар дардаг.
6. Хонь,гахайн єєхтэй мах нь судасны хананд холестриний товруу vvсгэдэг. Ингэснээрээ хvний бие организмыг амархан хєгшрvvлж, зvрх судасны євчлєлд хvргэдэг.

7. Майонез нь хамгийн их илчлэгтэй хvнсний бvтээгдэхvvн. Тvvнд их хэмжээний єєх тос, нvvрс ус, будагч бодис, орлуулагч бодисууд агуулагдана. Хvний биед хортой муу нєлєє vзvvлдэг бvтээгдэхvvнд зєвхєн майонез ороод зогсохгvй кетчуп, тєрєл бvрийн соус, амтлагчууд ордог байна.
8. Бэлэн хоол. Энэхvv цэвэр химийн бvтээгдэхvvн нь бие организмд тэр дундаа ходоод гэдэсний vйл ажиллагаанд асар их хортой vйлчлэл vзvvлдэг.
9. Давс бол даралт бууруулдаг, хvчлийн тэнцвэр алдагдуулдаг,ялгарсан хорыг биед хуримтлуулдаг муу нелєєтэй. Манай євєг дээдэс давс 99 хувь муу, нэг хувь сайн vйлчилгээтэй гэж vздэг байсан. Тэгэхээр давсыг аль болох бага хэрэглэх нь зvйтэй.