Thursday, July 2, 2009

Beetroot And Health Benefits Of Beetroot

Хүрэн манжин нь биологийн үнэт бодисуудыг агуулдаг анагаах чанартай хүнсний түүхий эд юм. Хүрэн манжинд бусад ногоонд илрээгүй батейн агуулагддаг бөгөөд энэ нь өөх тос, уургийн солилцоонд оролцож цус болон элгэнд хуримтлагдсан хорт бодисыг саармагжуулж хүнд металлын давсыг холбох чадвартай.





ХҮРЭН МАНЖИНГИЙН АНАГААХ ЧАНАР

  • төв эмэдрэлийн системийг тйавшруулах нөлөө үзүүлнэ.
  • Цусны даралтыг багасгана
  • Цусан дахь холестерины хэмжээг бууруулна
  • Ходоод гэдэсний гүрвэлзэх хөдөлгөөнийг сайжруулна
  • Өтгөн хаталтаас урьдчилан сэргийлнэ.
  • Цус төлжүүлэх ба цусны судсыг бэхжүүлнэ.
  • Судас хатуурахаас урьдчилан сэргийлнэ.
  • Бамбай булчирхайн өвчнөөс сэргийлнэ.
  • Хоол боловсруулах эрхтэний үйл ажиллагааг сайжруулан хоолны дуршилыг нэмэгдүүлнэ.
  • Цөс тогтонгиших, өтгөрөхөөс урьдчилан сэргийлнэ
  • Хорт хавдрын өсөлтийг зогсоох зорилгоор хэрэ,глэж болно.

ХОРИГЛОХ ЗААЛТ

  • Сахарын шижин өвчний үед
  • Давсаг чулуужих өвчнй үед
  • Шээсэнд оксалат илэрсэн үед
  • Цусанд фосфатур, сахарын хэмжээ ихэссэн үед хэрэглэж болохгүй.
Хүрэн манжинд
уураг 3%,
сахароз 16%,
глюкоз 0,3%,
фруктоз 0,1%,
эслэг 1,4%,
пектинт бодис 3,8%, бага хэмжээний цардуул, органик хүчил, будагч бодис, бетайн, макро ба микроэлемент кали, магни, натри, төмөр, иод, кобальт агуулдагаараа онцлогтой.